Programul Rural Invest, aprobat de Guvern. Ministrul Chesnoiu: Fermierii români au nevoie de capital ca şi celelalte industrii

70

Guvernul a aprobat Programul Rural Invest, plafonul de garanţii de stat pentru fermieri fiind de 2,5 miliarde euro. Acest program urmărește refinanțarea creditelor fermierilor şi agricultorilor, achiziția de terenuri agricole, retehnologizare şi automatizare, securitate energetică.

Fermierii pot beneficia de  garanții guvernamentale de până la 90% din valoarea finanțărilor IMM-urilor care îşi localizează producția în mediul rural şi urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone.  Programul Rural Invest a fost construit împreună cu fermierii români şi plafonul de garanții se ridică la 2,5 miliarde de euro.

„Programul Rural Invest este un program pe care l-am construit împreună cu fermierii români şi vine ca urmare a dialogului constructiv pe care l-am derulat în ultima perioadă. Aşa cum reiese din toate dezbaterile pe care noi le avem, fermierii români au nevoie de capital ca şi celelalte industrii. Acest capital se va reflecta în asigurarea stabilității producției agricole şi asigurării necesarului de produse agroalimentare de care populația are nevoie. Acest program vizează garanţii de stat de 90% din valoarea oricărui credit contractat de un fermier, rambursarea unui grant de 10% pe întreaga anvelopă financiară contractată şi dobânzi preferențiale ROBOR plus maximum 2%, așa cum aplicăm de altfel în toate programele derulate la nivelul Ministerului Agriculturii”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Ionut Chesnoiu.

Plafonul de garanții este de 2,5 miliarde de euro, iar fermierii pot achiziționa terenuri agricole, părți sociale pentru companiile care derulează activități agricole, pot utiliza bani şi pentru modernizare, retehnologizare şi automatizare, pentru cei din industria alimentară.

„Avem nevoie să rămânem competitivi în această competiţie la nivel global, de asigurare a produselor agroalimentare. De asemenea, vizează o componentă extrem de importantă legată de asigurarea independenţei energetice a fermelor, pentru că acolo unde există programe cu finanţare europeană pentru montarea de infrastructură de producere a energiei regenerabile ai nevoie în general de co-finanţare sau de asigurarea unei resurse proprii a respectivelor finanţări”, a adăugat ministrul.