Veste bună dată de senatorul Voiculescu: timp de un an de zile, populația va plăti la energie și gaze un preț stabilit de stat

846

În contextul crizei energetice provocată de liberalizarea prețurilor la gaz și energie electrică care a dus la costuri uriașe pe facturi, guvernul României are în vedere ca, începând cu 1 aprilie, să intre în funcţiune o nouă schemă de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi a gazelor naturale. Vestea bună este dată oltenilor de către senatorul de Olt Liviu Voiculescu, președinte al PNL Olt.

Statul va interveni  în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale.

,, Este vorba despre prelungirea măsurii plafonării prețurilor la energie până la sfârșitul lunii martie, anul viitor. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, timp de un an de zile, în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, consumatorii casnici de gaze și producătorii de energie termică pentru populație vor plăti un preț stabilit de stat. Gazele de care au nevoie furnizorii pentru consumatori vor proveni exclusiv din producția internă curentă și din gaz înmagazinat, iar facturile consumatorilor casnici vor depinde de nivelul prețului impus de stat producătorilor interni.,, explică Liviu Voiculescu, senator de Olt.

Astfel, pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw. Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus.