Începe judecarea apelului pentru Darius Vâlcov în dosarul în care a primit 8 ani de închisoare

272

8 ani de închisoare cu executare a primit Darius Vâlcov de la Înalta Curte, în primă instanță, în 2018, dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Instanța supremă a stabilit și confiscarea a 6,2 milioane lei, bani pe care fostul edil i-ar fi primit ca mită, precum și menținerea sechestrului instituit pe bunuri ridicate la perchezițiile făcute în 2015 în acest dosar, adică circa 170 de tablouri și alte opere de artă, trei lingouri de aur și diverse sume de bani. În 2019, s-a decis rejudecarea de la zero a dosarului după motivarea Curții Constituționale care a declarat nelegale completurilor de 3 judecători de la instanța de fond. Iar de azi începe judecarea apelului.

Fost primar al Slatinei, fost ministru al Finanțelor și consilier al primului ministru Dăncilă, Darius Vâlcov încă trage de dosarele din instanță. Azi, Instanța Supremă reia judecata în cazul apelurilor din dosarul de corupție în care a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare cu executare. Procesul a fost repus pe rol după răspunsul cu titlu executoriu dat în decembrie de Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind dosarele penale de mare corupție ale căror decizii CCR le decisese nelegale prin compunerea completurilor de judecată.
Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015. Este vorba de dosarul în care omul de afaceri Theodor Berna îl acuză că în 2009 primarul Slatinei ar fi pretind comision de 20% la lucrările de “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.