Războiul ne scumpește alimentele. Prețul la pâine va exploda

221

România întâmpină un nou val de scumpiri, de data aceasta alimentat de situația din Ucraina. Produsele alimentare de bază dar și serviciile ar putea avea prețul majorat cu până la 30%. Potrivit producătorilor, prețul pâinii s-ar putea dubla iar coșul zilnic va fi destul de afectat.

Prețurile unor alimente de baza vor crește și mai mult! Avertismenul vine din partea reprezentaților industriei alimentare după ce unele materii prime s-au scumpit chiar și cu peste 30% în două săptămâni, după începutul războiului din Ucraina. Ministrul Agriculturii dă asiguri că nu există probleme de aprovizionare a populației cu produse agro-alimentare.

Producătorii și fermierii români spun că nu mai fac faţă scumpirilor la energie electrică, gaze şi carburanţi. Costurile de producţie au crescut tot mai mult, iar din acest motiv, potrivit unui sondaj, 60% sunt nevoiţi să crească preţurile la produse şi servicii chiar şi cu 30%, în următoarele luni.

O scumpire de 30% pentru produsele de panificaţie înseamnă că franzela de 350 de grame se va apropia de 4 lei. În prezent, o pâine simplă costă aproximativ 2 lei.

Prețurile cerealelor românești vândute la export prin portul Constanța au crescut continuu, după începutul războiului din Ucraina. Tona de porumb s-a scumpit cu 27%, iar cea de grâu cu 22%. Cele mai mari scumpiri au fost la semințele de floarea-soarelui, cu aproape 35%, conform statisticilor din piață.

Din păcate aceste creșteri de preț vor fi translatate de către procesatori într-o mare măsură către rafturile magazinelor și asta va înseamnă costuri mai mari în coșul de cumpărături al românilor.

Scumpirile anunțate vin în contextul în care prețurile unor produse de bază au crescut puternic în ultimul an.

Pentru moment, autoritățile au anunțat că România nu interzice exportul de cereale așa cum procedează alte state europene precum Ungaria. Măsura a fost cerută de unii reprezentați ai sectorului agro-alimentar pentru a elimina orice risc în ceea ce privește necesarul intern.