Rusia amenință cu oprirea gazelor prin conducta Nord Stream 1 către Europa

115

Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina, conform unor comentarii făcute de vicepremierul rus Alexander Novak la televiziunea de stat, relatează DPA, citată de Agerpres.

Un înalt oficial rus a amenințat luni că va întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, ca răspuns la posibilele interdicții de import de petrol cu care Moscova s-ar putea confrunta în curând din cauza invaziei sale în Ucraina.

”În legătură cu acuzațiile nefondate la adresa Rusiei… și cu impunerea unei interdicții asupra Nord Stream 2, avem tot dreptul să luăm o decizie în oglindă și să impunem un embargo asupra pompării gazelor prin gazoductul Nord Stream 1, care astăzi este încărcat la nivelul maxim de 100%”, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak într-un mesaj televizat, menționând decizia autorităților germane de reglementare de luna trecută de a opri certificarea celei de-a doua conducte a Gazprom, Nord Stream 2.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul european. Germania, cea mai mare economie a blocului, se bazează pe Rusia pentru aproape 50% din gazele sale naturale.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că SUA și aliații explorează în mod activ modalități de a interzice importurile de petrol rusesc, care ar afecta și mai mult economia Rusiei, în timp ce aceasta încearcă să facă față sancțiunilor economice paralizante.

Occidentul a fost reticent în a impune sancțiuni semnificative sectorului energetic al Rusiei din cauza modului în care ar putea impacta economia globală, dar acum se apropie de acest lucru, pe măsură ce Europa lucrează pentru a-și diversifica sursele de energie.