Reabilitarea termică a blocurilor din Corabia, cu costuri zero pentru locuitori

445

Anveloparea blocurilor de locuințe va ajunge și la Corabia. Administrația orașului de la Dunăre  intenționează să reabiliteze blocurile, cu fonduri europene. Refacerea fațadelor și acoperișului, dar și reducerea cheltuielilor cu încălzirea sunt principalele avantaje, însă cel mai important este faptul că cetățenii vor avea o contribuție la proiect de… zero lei.

Primăria Corabia și-a informat locuitorii că are oportunitatea de a depune proiecte finanțate prin PNRR pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. În acest sens, asociațiile de proprietari au demarat procedura de completare a tabelelor cu semnăturile de acord ale proprietarilor.

Principalul efect al anvelopării este de reducere a facturilor de întreținere cu 40% pe perioada iernii precum și de scăderea amprentei de carbon a clădirilor asupra mediului. De asemenea, dispare fenomenul de igrasie, responsabil de declanșarea multor boli ale căilor respiratorii, sunt refăcute fațadele degradate ale blocurilor, sunt înlocuite ferestrele și ușile exterioare, etc.

Surprinzător este faptul că la Corabia încă nu se cunosc beneficiile acestor proiecte de anvelopare, iar corăbienii sunt sceptici, astfel că primii cetățeni cărora li s-a cerut acordul, în loc să se grăbească să fie primii pe listă pentru a fi incluși în proiect, au refuzat. Refuzul proprietarilor va duce la imposibilitatea demarării acestui proiect important dacă administratorii asociațiilor de proprietari nu vor fi convingători în privința importanței lui.