România face stocuri de iod în caz de accident nuclear

140

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că necesarul României de comprimate de iodură de potasiu este de 30 de milioane. Rafila a precizat că s-a discutat deja și au început refacerea stocurilor la nivel național, iar pastilele vor fi ulterior direcționate către primării.

România începe să își facă stocuri de iod în caz de accident nuclear. Alexandru Rafila a anunțat, astăzi, că necesarul de comprimate de iodură de potasiu este de 30 de milioane. Pastilele vor fi ulterior direcționate către primării.

”Am făcut rapid o evaluare a nevoilor, am discutat cu Antibiotice Iași și Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, astfel încât lucrurile să fie în cel mai scurt timp sub control. Un necesar făcut de către INSP și Comisia de Endocrinologie ne arată că avem un necesar de 30 de milioane de comprimate. Nu știu încă cum vor fi distribuite, dar important este să ajungă cât mai repede în stoc și apoi să fie distribuite la primării. Repet, iodura de potasiu nu este un panaceu universal ci o substanță care acționează țintit la glanda tiroidă, nu trebuie luat preventiv și nici să facem din asta un subiect repetitiv”, a spus Alexandru Rafila.