Ministrul Sănătății, avertisment pentru români: Iodura de potasiu folosită în caz de incident nuclear nu se ia preventiv

294

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrage atenția că iodura de potasiu nu trebuie utilizată preventiv, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. Instituția anunță că, în caz de urgență, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică județene.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății lansează un avertisment adresat populației cu privire la utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear. Românii au dat buzna în farmacii în ultimele zile, pentru a cumpăra acest medicament, de teama unui atac nuclear al Rusiei.

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit instituției, producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, mai arată Ministerul Sănătății.