Dubla tragedie aviatică de la Constanța, anchetată în dosare penale separate. Sunt ridicate rămășițele aeronavelor

61

Soldații au adunat timp de 24 de ore resturi metalice de pe câmpul unde un MIG și un elicopter IAR s-au făcut una cu pământul. Abia astăzi au fost găsite cutiile negre ale aeronavelor. 8 militari și-au pierdut viața iar familiile lor se pregătesc acum de înmormântare.

Un dosar penal pentru neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă a fost deschis în cazul dublului accident aviatic de miercuri seara din județul Constanța, a anunțat vineri Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București.

Pe rolul Parchetului a fost înregistrat un dosar penal privind prăbușirea a două aparate de zbor, respectiv un avion MIG 21 LANCER și un elicopter IAR 330 PUMA aparținând Forțelor Aeriene Române, în zona localităților Cogealac și Gura Dobrogei, județul Constanța.

La fața locului s-au deplasat doi procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București care au demarat cercetarea locului faptei, cu sprijinul polițiștilor, specialiștilor criminaliști, a celor din Institutul Național pentru Cercetare Aerospațială, I.S.U. Constanța, precum și a comisiilor de cercetare din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene.

În acest caz, s-a dispus efectuarea necropsiilor și a expertizelor medico-legale genetice ale victimelor.

„După finalizarea cercetării la fața locului urmează să se dispună o expertiză tehnico-judiciară în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentelor și să se solicite documentele referitoare la misiunile pe care le executau cele două aparate de zbor. 

De asemenea, se va proceda la identificarea și audierea tuturor persoanelor care pot contribui la lămurirea situației de fapt.

Din datele și informațiile obținute până în prezent rezultă că în evenimentele anchetate și-au pierdut viața opt militari din cadrul M.Ap.N. (pilotul avionului MIG 21 LANCER și întregul echipaj al elicopterului IAR 330 PUMA)”, au transmis procurorii.

În acest caz, se face urmărire penală in rem pentru infracțiunile de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă.