Ministrul Chesnoiu: Am majorat atât cuantumul sprijinului acordat fiecărui fermier, cât și bugetul destinat sectoarelor vegetal şi zootehnic

66

Anul acesta banii oferiți drept ajutor fermierilor în sectoarele vegetal și zootehnic ajung mai devreme în conturile beneficiarilor, anunță ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, deputat de Olt. Masi mult, aceștia vor fi mai mulți.

Fermierii din sectorul vegetal și crescătorii de animale vor primi anul acesta un sprijin mai consistent din partea statului. În Ședința Guvernului de ieri, 2 martie, a fost adoptată Hotărârea prin care se aprobă plafoanele alocate Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2021.

„Am majorat atât cuantumul sprijinului acordat fiecărui fermier, cât și bugetul destinat acestor măsuri. Pentru sectorul vegetal am prevăzut o alocare bugetară dublă față de anul trecut, peste 88 de milioane de euro, iar pentru zootehnie bugetul alocat este de 135 milioane de euro, o creștere de peste 6 ori față de anul trecut. Pentru că știu cât este de important pentru fermieri să primească la timp sprijinul oferit, anul acesta banii pentru această formă de sprijin ajung mai devreme în conturile beneficiarilor. Fermierii români au nevoie de stabilitate în activitatea lor, astfel încât să poată face investițiile necesare pentru a obține producții de calitate, la un nivel ridicat”, a declarat ministrul Adrian Ionut Chesnoiu.

Plafoanele alocate Ajutoarelor Naționale Tranzitorii în sectorul vegetal sunt în sumă totală de 88.562.700 euro și se repartizează astfel:

  • 85.301.500 euro pentru culturile amplasate pe teren arabil;
  • 5.500 euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
  • 1.656.200 euro pentru tutun;
  • 84.000 euro pentru hamei;
  • 1.515.500 euro pentru sfeclă de zahăr.

Plafoanele alocate Ajutoarelor Naționale Tranzitorii în sectorul zootehnic sunt în sumă de 135.414.250 euro și se repartizează astfel:

  • 18.516.917 euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte;
  • 77.839.917 euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne;
  • 39.057.417 euro pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.