FOTO/ TEZAUR, descoperit de un slătinean la Morunglav. Locul este cercetat arheologic

1042

Slătineanul Paul Durcă, polițist pensionar al IPJ Olt, pasionat de detecția de metale, a descoperit un nou tezaur. De data aceasta, obiectele cu valoare istorică- paisprezece arginți, o fibulă și un obiect ornamental, au fost descoperite în Morunglav.

În pădurea din apropierea comunei Morunglav a fost deschisă cercetare arheologică, după ce slătineanul Paul Durcă a descoperit un nou tezaur. După descoperirea de la Radomirești din martie 2022, Durcă a scos la iveală luna trecută alte tezaure ascunse în pământ, de data aceasta în Morunglav.

Autoritățile județene au deschis o cercetare arheologică la fața locului.

,,În urma descoperirii cu detectorul de metale a două monede antice din argint, în data de 17.02.2022, în comuna Morunglav (jud. Olt), arheologii Muzeului Județean Olt au făcut demersurile pentru obținerea autorizației pentru diagnostic arheologic, lucrări ce au început în data de 21.02.2022 respectiv, cercetarea arheologică în locul de descoperire indicat.  Pe lângă cele două piese au mai fost descoperite alte 12 monede, imitații de tetradrahme macedonene de tip Filip al II-lea (sec. IV a. Chr.), o fibulă care datează din epoca romană și un cercel fragmentar databil în sec. XI-XII, cu influențe bizantine. Obiectele amintite au fost descoperite la adâncimi care variază între 5 și 35 cm.  De asemenea, cercetarea a relevat existența unei locuiri preistorice în zonă, fiind descoperite multe fragmente ceramice. Toate piesele identificate au intrat în procedura de conservare și restaurare și se vor face demersurile pentru includerea noului sit în Repertoriul Arheologic Național. Costurile pentru realizarea diagnosticului au fost suportate de Muzeul Județean Olt, cu sprijinul Consiliului Județean Olt. Demersul a fost susținut de Primăria Morunglav și Direcția Județeană pentru Cultură Olt. ,, anunță George Smarandache, managerul Muzeului Județean Olt.

Despre tezaurul descoperit anul trecut:

TEZAUR descoperit de un slătinean lângă casă: 70 de Tetradrahme ale Macedoniei | Realitatea Oltului