MApN: Baza Militară Deveselu NU face încorporări! Românii Nu sunt chemați la arme

286

Războiul din Ucraina a declanșat în mediul on-line o serie de știri false care panichează populația. Printre acestea, și cele privind rechemarea la arme și recrutări la Baza NATO de la Deveselu. Ministerul Apărării a infirmat zvonurile.

Unul dintre cele mai semnificative repere pentru securitatea României îl reprezintă găzduirea şi operaţionalizarea Facilităţii NATO de la Deveselu, comuna olteană fiind una dintre cele mai militarizate zone din lume, prin amplasarea din 2016 a scutului american anti-rachetă. De aceea, în această perioadă, baza militară se la Deveselu este subiectul unui fake news ce alarmează populația. Ministerul Apărării Naționale a luat poziție și a infirmat știrea falsă.

,,Vă semnalăm încă o încercare de dezinformare care circulă în mediul on-line, legată tot de procesul de recrutare. Vă informăm că NU, Baza Militară Deveselu NU FACE încorporări. Mai multe detalii puteți afla din postarea noastră de ieri pe o temă similară: Atenție la informațiile false!,, a anunțat MApN.

Reamintim că lansatoarele de la Baza NATO amplasată în comuna Deveselu nu pot fi folosite în scopuri ofensive. Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat pe 12 mai 2016. Sistemul de apărare antirachetă al NATO are un caracter în întregime defensiv, vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic

Totodată, mesaje fake de tip Ro-Alert au fost primite prin SMS pe numeroase mobile, privind mobilizarea la arme.

,,Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme. În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2).

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3).
Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus. Vă rugăm să vă informați DOAR din sursele oficiale!,, explică MApN.