România distruge aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca expirate

37

Preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a anunţat că aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca, care au expirat, vor trebui distruse.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat joi că 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca care au expirat vor fi distruse.

România distruge aceste doze în condițiile în care multe alte țări din proximitate sau de pe alte continente au cerut în permanență donații de vaccinuri din partea statelor cu surplus.

„În momentul de faţă avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca. Ele sunt, în momentul de faţă, cea mai mare parte lor, la nivelul centrelor regionale de depozitare, o altă parte se regăsesc în direcţiile de sănătate publică. Se finalizează în perioada următoare, din discuţiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, procedura de distrugere a acestor doze, pentru că ele trebuie scoase din stoc şi date pentru distrugere, deci nu vor fi returnate către distribuitori, în mod evident, vor fi distruse în ţară, însă pentru acest lucru există la acest moment o procedură care se finalizează şi cred, dacă nu mă înşel, că va fi în baza unui act normativ la nivel de hotărâre de guvern”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că România a recepţionat în total 4.478.000 de doze de vaccin AstraZeneca.

„Au fost administrate 852.356 de doze şi distribuite în total, plus ce a intrat în mecanismul de revânzare sau de donaţie, 3.330.000 de doze din care sunt aceste 917.000 care au ieşit din perioada de valabilitate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.