Legumicultorii care vor solicita ajutorul de minimis pentru producțiile de tomate, usturoi și legume în spații protejate nu vor mai fi purtați după hârtii între instituțiile publice. Ministrul Agriculturii, deputatul de Olt Adrian Chesnoiu, a anunțat azi simplificarea procedurilor.
Se reduce birocrația, fermierii care vor solicita ajutor de la stat pentru cultivarea de legume în spații protejate netrebuind să mai depună la dosar certificatul de atestare fiscală și cazierul fiscal, aceste documente urmând a fi solicitate de către Direcțiile Agricole Județene de la instituțiile emitente. Vestea bună a fost dată azi de către deputatul de Olt Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii.
,,Venim în sprijinul legumicultorilor, simplificând procesul de accesare a ajutoarelor prin programe precum ”Tomata”, susținerea de legume în spații protejate și de susținere a producției de usturoi românesc. Așa cum am mai spus, rolul principal al Ministerului Agriculturii şi al angajaţilor săi este acela de a munci pentru fermieri, care ştiu ce au de făcut: să stea în câmp şi să producă hrană pentru populație.
Structurile județene vor prelua partea birocratică din întregul proces de implementare al accesării acestor programe de sprijin. Fermierii nu vor mai alerga pe la instituțiile publice pentru a obține certificatul de atestare fiscală și cazierul fiscal. Aceste documente vor fi solicitate de către Direcțiile Agricole Județene direct de la autoritățile publice emitente. Direcțiile Agricole Județene pot solicita și alte documente eliberate de autoritățile statului necesare completării documentației depuse de fermieri pentru acordarea ajutorului de minimis,, a anunțat ministrul.
Prin programul „Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 se acordă: 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie și 15 octombrie – 9 decembrie; 1000 euro/beneficiar pentru producția de ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie. Prin Programul de susținere a usturoiului românesc se acordă 3000 euro/cultură/ha/beneficiar pentru producția de usturoi valorificată în perioada 1 iunie – 21 decembrie.