Aluminiștii PROTESTEAZĂ joi în fața Prefecturii Olt

212
foto: arhivă proteste ALRO. Imagine cu rol ilustrativ

Sindicaliștii Alro Slatina continuă acțiunile de protest. Joi, 3 februarie, angajații uzinei de aluminiu vor manifesta în fața Prefecturii Olt, solicitând din nou reprezentanților Guvernului în teritoriu să le transmită la Centru solicitările de a interveni asupra prețurilor exorbitante de pe piața de energie ce au dus la reducerea capacității de producție a companiei.

Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a fost forțată în urma liberalizării pieței de energie să recurgă la reducerea capacității de producție. Pentru acest an, programul anunțat de companie prevede închiderea a trei din cele cinci hale- 60% din capacitate, ceea ce impune trimiterea în șomaj tehnic a circa 1800 de angajați. Deja au fost închise halele nr. 8 și 9 de electroliză.
Angajații Alro au ieșit în stradă solicitând guvernanților să intervină, fiind organizate acțiuni de protest atât pe plan local- în fața uzinei de la Slatina și a Prefecturii Olt, dar și pichetări în Capitală ale Ministerului Energiei și Guvernului.
Protestele vor continua, în această săptămână fiind anunțată o acțiune în fața Prefecturii Olt. Sindicatul Liber Aluministul va protesta joi, 3 februarie, între orele 15:00 – 17:00, în fața instituției ce reprezintă Guvernul în Olt. Sindicaliștii cer demisie ministrului Energiei, Virgil Popescu.
Alro Slatina a anunțat ieri că a evaluat reluarea producției la capacitate maximă anul viitor, dacă piața energiei se va stabiliza. Costurile de repornire a halelor sunt estimate la 10-12 milioane de dolari /hală.
,,ALRO se concentrează pe menținerea numărului de angajați, în măsura maximă posibilă prin redistribuirea forței de muncă a Companiei, astfel încât să îi permită restabilirea producției de aluminiu electrolitic, în 2023, la nivelul anterior, într-o manieră lină și eficientă. Pentru a atenua impactul asupra cifrei de afaceri a opririi temporare a producției celor trei hale de electroliză, ALRO cumpără în prezent metal primar rece de pe piață. În acest fel, Compania intenționează să mențină sau chiar să crească producția de produse prelucrate, în timp ce pentru produsele din aluminiu primar mai puțin profitabile, producția va fi ajustată. ,, a transmis compania.