INSP: 85,7% dintre pacienții Covid decedați în săptămâna 17-23 ianuarie nu erau vaccinați

102

Peste 85% dintre persoanele care au murit în urma infecției cu Covid în săptămâna 17-23 ianuarie nu erau vaccinate, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

INSP trage un mare semnal de alarmă în rândul românilor după analiza raportului săptămânal de supraveghere, în perioada 17-23 ianuarie.

Potrivit instituției, în cursul săptămânii trecute, din totalul cazurilor Covid-19, jumătate au fost confirmate la persoanele nevaccinate, ceea ce înseamnă că procentul infectărilor este echitabil atât la cei vaccinați, cât și nevaccinați. O diferență semnificativă apare, în schimb, atunci când este analizat profilul persoanelor decedate.

Conform Raportului săptămânal de supraveghere, în săptămâna menţionată, 38,9% din cazurile de Covid au fost înregistrate în Bucureşti, Timiş, Cluj, Constanţa şi Bihor. 55,8% din cazurile confirmate au fost la persoane nevaccinate.

Dintre cei vaccinaţi care s-au îmbolnăvit, peste jumătate erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză.

În săptămâna 17 – 23 ianuarie, 25,3% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bihor, Bacău, Galaţi, Mureş şi Suceava. 85,7% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate anti-Covid.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 54,4% din decese – la bărbaţi. 93,3% din decedaţi aveau cel puţin o comorbiditate asociată, precizează INSP.