NATO propune Rusiei inspectarea bazei Deveselu

694

Pentru a constata că lansatoarele de la Baza NATO amplasată în comuna Deveselu nu pot fi folosite în scopuri ofensive, rușii sunt invitați de către SUA să inspecteze scutul antirachetă de pe teritoriul Oltului.

Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu, în urma unui acord de inspecții reciproce între NATO și Moscova în vederea creșterii transparenței și controlului Armamentului. Aceasta este propunerea făcută de NATO și transmisă Moscovei, după ce aceasta din urmă s-a plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat ieri într-o conferință de presă răspunsul către Rusia. ,,Suntem pregătiţi să ascultăm preocupările Rusiei şi să ne implicăm într-o conversaţie reală despre modul în care să susţinem şi să consolidăm principiile fundamentale ale securităţii europene la care am aderat cu toţii, începând cu Tratatul Helsinki. Acest lucru include dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propriile aranjamente de securitate. Rusia trebuie să evite poziţionarea de forţe pentru exercitarea de presiuni, retorica agresivă şi activităţile cu impact negativ îndreptate împotriva statelor NATO şi altor naţiuni. Rusia trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, unde sunt dislocate fără consimţământul acestor ţări, iar toate părţile trebuie să se implice constructiv în eforturi de soluţionare a conflictelor, inclusiv în Formatul Normandia”, a spus Stoltenberg.

Potrivit unor surse guvernamentale, Bucureștiul ar accepta o inspecție din Rusia numai dacă și Federația va accepta ca delegați români să vadă baze din Rusia.

Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat pe 12 mai 2016, investiția inițială fiind de 800 milioane de dolari. Sistemul de apărare antirachetă al NATO are un caracter în întregime defensiv, vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic. Poziționarea strategică a acestui scut a atras de-a lungul timpului numeroase reacții negative și atacuri din partea Rusiei.