Se schimbă admiterea în şcolile de poliţie, examenele vor fi mai dificile

891

Sunt schimbări radicale în procesul de admitere în şcolile de poliţie, a decis Ministerul de Interne (MAI). Astfel, începând din aprilie 2022, când este programată următoarea sesiune de admitere în şcolile MAI, candidaţii vor fi evaluaţi în timpul unor jocuri de rol în faţa unei comisii de psihologi.

După mai multe intervenţii ratate ale Poliţiei Române în care au fost implicaţi mai ales agenţi tineri care s-au dovedit nepregătiţi în faţa infractorilor, Ministerul de Interne a decis să schimbe radical modalitatea de recrutare a candidaţilor în şcolile de subofiţeri.

Începând cu luna aprilie 2022, când este programată următoarea sesiune de admitere în şcolile MAI, vor avea şanse să fie admişi tinerii care vor dovedi că înţeleg şi pot aplica legile specifice meseriei.

Examenul nu se va rezuma doar la un test-grilă din limba română şi o limbă străină, ci va fi mult mai complex conţinând inclusiv jocuri de rol în timpul cărora candidaţii vor trebui să dea dovadă că au capacitatea să poarte un dialog coerent, ferm bazat în special pe noţiuni din legislaţie.

Se urmăreşte astfel aptitudinea viitorului poliţist de a interacţiona cu cetăţenii, capacitatea de a se exprima în public, de a lua decizii legale într-un timp scurt, reacţia în faţa unei situaţii date.

La Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, cea mai mare unitate de învăţământ cu acest profil, în prima sesiune vor fi scoase la concurs 1340 de locuri.

Examenul va fi împărţit pe mai multe module, iar ultimele două vor fi, de fapt, noutăţile din acest an. În momentul de faţă, nu a fost stabilită procedura de evaluare a candidaţilor.

Pentru a deveni elevi ai şcolilor de poliţie, candidaţii trebuie să cunoască noţiuni din Constituţia României, din legislaţia specifică MAI, din instituţii ale statului, dar trebuie să cunoască şi elemente de logică.