A cincea zi de grevă la STB, sindicaliștii nu au mers la negocieri. Șeful sindicatului STB a demisionat din PSD și din funcția de consilier general

71

Luni este a cincea zi de grevă la Societatea de Transport București (STB), după ce negocierile au eșuat. Totuși, unele mijloace de transport ale societății se află pe trasee. 20% dintre șoferii și vatmanii care ar fi trebuit să se afle, cu vehiculele, pe străzile din București fac acest lucru luni dimineață.

Transportul în comun nu a funcționat nici duminică în Capitală, în ciuda ultimatumului dat sâmbătă de șeful STB. Zeci de angajați au protestat la primele ore ale dimineții la Autobaza Titan, cerând din nou demisia directorului Criț.

Acesta a chemat din nou sindicaliștii la negocieri, în jurul prânzului, dar aceste discuții nu au mai avut loc, căci sindicaliștii au refuzat invitația. Ulterior, sindicaliştii au cerut pentru luni, 24 ianuarie, o întrevedere cu Consiliul de Administraţie al STB.

Vasile Petrariu, liderul de sindicat PSD, și-a anunțat luni dimineața demisia din funcția de consilier general dar și din PSD.

„Oamenii sunt conștienți că amenințările, șantajul îi determină să fie mai mobilizați. Cei care ne amenință ar face bine să vină cu o soluție. Mesajele transmise escaladează conflictul.

Astăzi îmi dau demisia din funcția de consilier general și din Partidul Social Democrat. Acest protest nu are nicio conotație politică”, a anunțat liderul de sindicat Vasile Petrariu.

El a spus că marți vor fi la muncă doar 10% dintre șoferi.

De altfel, Petrariu a transmis un mesaj luni pe Facebook, în care susține că protestul nu este politic și îl acuză pe Nicușor Dan că nu a oferit nicio soluție angajaților STB și că este singurul responsabil pentru situația creată.

”Am văzut în ultimele zile cum Primarul General, Nicușor Dan, nu a oferit absolut nicio soluție la problemele legitime ale angajaților Societății de Transport București (STB SA), dar încearcă într-un mod rușinos să își acopere propria incompetență inducând ideea unui protest cu conotații politice.

NU, domnule Nicușor Dan! Cei peste 10500 de angajați ai STB SA nu au ieșit în stradă pentru un partid sau pentru că le-am zis eu! Au ieșit în stradă pentru că dvs și conducerea penală pe care ați instalat-o la STB SA ați refuzat timp de un an de zile să dialogați cu acești oameni.

Problemele pe care angajații STB SA le revendică nu au treabă cu politica, ci cu siguranța transportului public, cu abuzurile care se fac în societate, cu salariile și condițiile de muncă.

Bucureștenii trebuie să știe, domnule Dan, că, deși le-ați dublat prețul biletului anul trecut, nu ați făcut absolut nimic pentru a asigura condiții de călătorie mai bune. Și acum aveți tupeul să încercați să îi puneți pe bucureșteni împotriva angajaților STB SA?! Cât de cinic sunteți, domnule Dan?!

Dacă nu ați fi fost arogant și ne-ați fi acordat mai mult de un minut la discuții, poate ați fi aflat că acești angajați se tem că în curând nu vor mai avea loc de muncă. Pentru că dvs și camarila dvs vreți să externalizați mare parte din activitățile realizate astăzi de angajații STB SA. Asta înseamnă mii de șomeri, mii de oameni care au familii acasă, care au copii pe care trebuie să îi ducă la școală. Asta vi se pare politică sau viață, domnule Primar General?!

Răspundeți, domnule Dan, în ce țară civilizată ați văzut dvs că infrastructura critică a unei metropole este externalizată sub masca ”eficientizării” către firmele de casă?!

Adevărul este că dvs nu v-a păsat niciodată nici de bucureșteni și nici de angajații STB SA. Pe toți ne-ați tratat cu dispreț. Pe unii îi țineți în frig și fără apă caldă, iar pe ceilalți îi mințiți în fiecare zi și vreți să îi dați afară.

Vă transmit un singur lucru, domnule Primar General: astăzi îmi dau demisia din funcția de Consilier General și din Partidul Social Democrat. Acest protest nu are nicio conotație politică. Dumneavoastră aveți curajul să vă dați demisia din funcția pe care o exercitați atât de slab?! Acum aveți vreo soluție la problemele și îngrijorările oamenilor? Sunteți singurul vinovat pentru faptul că bucureștenii trebuie să suporte acest calvar!

Curaj, domnule Dan! Bucureștenii și-au pierdut răbdarea cu dvs!!!”, scrie Vasile Petrariu pe o rețea socială.

La ora 7, raportul oficial al STB arăta că sunt pe traseu 148 de autobuze, troleibuze și tramvaie, din cele 697 programate. Cei mai mulți care au renunțat la grevă, în a cincea zi, sunt șoferii de troleibuze, cei mai puțini – cei de autobuze.