Americanii de la Baza Deveselu au dat piept cu… facturile la energie: de la 1 ianuarie plătesc în loc de 374,50 lei/MWh circa 900 lei/MWh

969

Unul dintre cele mai semnificative repere pentru securitatea României îl reprezintă găzduirea şi operaţionalizarea Facilităţii de la Deveselu, comuna olteană fiind una dintre cele mai militarizate zone din lume. În luna mai se împlinesc cinci ani de la punerea în funcțiune a Facilităţii Aegis Ashore. Anul acesta, costurile americanilor cu baza din comuna olteană au crescut semnificativ, în urma scumpirii energiei electrice.

,,Șefii facilității antirachetă de la Deveselu, parte a Marinei americane, au fost nevoiți să le ceară voie superiorilor lor să accepte dublarea prețului energiei electrice din contractul cu furnizorul român al bazei, pentru ca aceasta să nu ajungă în portofoliul unui furnizor de ultimă instanță (FUI), la care prețul ar fi fost de peste 5 ori mai mare,, relevă date analizate de Profit.ro, care publică și documente.
Unitatea militară americană care operează scutul antirachetă funcționează în cadrul Bazei NATO de la Deveselu cu administrare separată de unitatea militară românească. Structura de comandă de care aparține scutul antirachetă din România, Naval Facilities Engineering Systems Command Europe Africa Central (NAVFAC EURAFCENT), cu sediul la Napoli în Italia, a încheiat în mai anul trecut un contract de furnizare de energie electrică pentru baza SUA de la Deveselu cu ICCO Energ SRL din Brașov, la prețul fix ferm de 374,50 lei/MWh, cu o valoare totală estimată de circa 13,8 milioane lei (peste 3,4 milioane dolari), cu livrări în perioada 1 iulie 2021 – 31 decembrie 2022. În urma exploziei prețului la energie, furnizorul a majorat de 2,4 ori prețul de la 1 ianuarie 2022, de la 374,50 lei/MWh la circa 900 lei/MWh.
Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat pe 12 mai 2016, investiția inițială fiind de 800 milioane de dolari. Sistemul de apărare antirachetă al NATO are un caracter în întregime defensiv, vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic.