Plata şomajului tehnic, prelungită până pe 31 martie

30

Plata şomajului tehnic pe fondul pandemiei va prelungită până pe data de 31 martie 2022.Ordonanţa de urgenţă în acest sens va fi adoptată astăzi, a anunţat şeful Guvernului.

Ordonanța de urgență conform căreia plata șomajului tehnic pe fondul pandemiei va fi prelungită până pe data de 31 martie 2021 va fi adoptată astăzi de Guvern, potrivit premierului Nicolae Ciucă.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern vom adopta o Ordonanţă de Urgenţă prin care vom reintroduce acordarea şomajului tehnic şi reglementarea de noi măsuri de protecţie socială pentru angajaţi, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă şi susținerea unor sectoare economice.

Această măsură se introduce în contextul interzicerii și suspendării activității economice din cauza epidemiei de COVID-19.

Practic, vorbim de acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază coresponzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022„, a declarat premierul Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de guvern.

Premierul a specificat că sprijinul va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj până la 31 martie 2022 în situația suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului pe perioada stării de alertă.