Marcel Ciolacu despre scandalul facturilor uriaşe: „Preţul trebuie reglementat din aprilie. În două luni trece iarna”

32

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și șef al Camerei Deputaților, a declarat, miercuri, că, din punctul său de vedere, prețul la energie trebuie să fie din nou reglementat de la 1 aprilie pe o perioadă de 6 luni, argumentând că legea permite acest lucru.

Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că facturile românilor vor scădea curând ca urmare a propunerilor social-democraţilor agreate luni în coaliție.

„Ne-am luat două luni, întreaga coaliţie, în principal Guvernul şi ministrul Energiei, să venim, pe urmă, de la 1 aprilie, ce va urma.  

Rămân la părerea personală, că preţul de la 1 aprilie, va trebui reglementat. Pe o perioadă de şase luni, legea ne lasă să face acest lucru. Haideţi să depăşim aceste două luni şi pe urmă să le depăşim pe cele şase.

Știți foarte bine, consumul mare este în perioada iernii, în zona de gaze. În primul rând, trece iarna în aceste două luni și aproape, înțeleg și eu de la specialiști, că prețul la gaze deja începe să fie mai mic. Mizăm și pentru uniformizare în perioada următoare, la nivel mondial.

Liberalizarea prețurilor rămâne în continuare. Eu vorbesc de o lege care ne dă dreptul, nu mie, Guvernului României și românilor, să intervină în situații de criză. De aceea avem și Guvern și legi.

Nu am vorbit de plafonare. În cazul plafonării se vine cu compensare. În cazul reglementării se reglementează. Veți vedea în următoarele două luni”, a declarat Marcel Ciolacu.

Social-democratul a mai spus că România se află într-o ”criză energetică majoră”, iar Statul trebuie ”să intervină curajos” în rezolvarea problemei.

Liderul PSD a declarat că ”avem o mare problemă” cu furnizorii care au emis în total 4,4 milioane de facturi greșite:

”Suntem într-o criză energetică majoră care lovește în întreaga industrie. Este un moment în care statul trebuie să intervină curajos. Rămân la părerea că prețul trebuie reglementat de la 1 aprilie, pe o perioadă de 6 luni legea ne lasă să facem acest lucru (…) Avem Guvern și legi să intervenim în situații de criză (…) Nu știu, mie nu mi-a solicitat nimeni acest lucru (să fie demisă conducerea ANRE, n.red.) În opinia mea cred că avem o mare problemă cu cei care au emis două luni la rând 2,2 milioane de facturi greșite, voit sau din greșeală. În total, 4,4 milioane de facturi greșite”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri.