Premierul Nicolae Ciucă anunță plafonarea prețului la energie și la gaze

115

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că în şedinţa coaliţiei s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie. Decizia liderilor coaliției este să nu reducă TVA-ul de 19%, măsură cerută de PSD și anunțată anterior de prim-ministru pentru 1 aprilie.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, plafonarea prețului la energie și la gaze și că toate facturile greșite vor fi corectate.
Premierul a spus că în privința energiei electrice au căzut de comun acord la 0,8 lei/kw oră, iar consumul crește de la 300 la 500 de kw, ceea ce înseamnă 0,68 bani/kw pentru consumatorul casnic și că pentru companii este vorba de 1 leu/kw.
“Este o plafonare a prețului, nu se renunță la liberalizare”, a spus Ciucă.
El a mai spus că la gaz prețul scade de la 0,37 la 0,31 lei/kw, iar limita crește de la 1.000 la 1.500 kw.
OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie.
Impactul pentru cele două luni este 3 miliarde de lei.
Premierul a mai spus că toate facturile greșite vor fi corectate, precizând că este vorba despre un milion de facturi.
“Vreau să asigur populația că vom lua toate măsurile ca să nu mai avem astfel de greșeli care să speram că nu sunt voit facute, că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora. OUG nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare”, a adăugat premierul.
Premierul a precizat că tariful va fi plafonat și la școli sau biserici.
Totuși, întrebat ce se va întâmpla cu cei care au plătit deja facturile așa mărite, premierul a spus că nu a fost discutat și acest aspect.
PNL a propus în coaliție un plafon de 0,68 lei kWh la energie  Plus un sistem de acordare de vouchere pentru IMM-uri.

”Partidul Național liberal va avea două propuneri simple. Pentru consumatorul casnic există varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată, până în 6 luni de zile, poate mai puțin, la un preț reglementat. Pentru companii mici și mijlocii și restul consumatorilor trebuie să discutăm de variante de compensare de la buget”, a spus Florin Cîțu înainte de ședința coaliției.