Alro primește sprijin sindical de la cel mai mare combinat intregrat din țară

1724

Confruntată cu prețuri la energia electrică ce au impus închiderea a 60% din capacitatea de producție, Alro Slatina primește sprijin sindical în lupta privind reglementările de pe piața liberalizată de la LIBERTY Galați – cel mai mare combinat integrat din țară și lider în fabricarea produselor siderurgice ( fostul Sidex).

Conducerea celei mai mari companii producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est și singurul producător de aluminiu și aliaje de bază din România, Alro Slatina, a recurs din cauza creșterii foarte mari a prețului la energie electrică la demararea procesului de închidere. Alro a închis 60% din capacitatea de producție, fapt ce a generat proteste sindicale. Dacă la proteste angajaților uzinei de aluminiu și-au anunțat participarea și sindicatele mai multor societăți de pe platforma industrială a Slatinei, printre care Altur și Prysmian, a căror activitate este strâns legată de cea a Alro, solidar în lupta sindicală pentru a determina Guvernul să intervină este și Sindicatul Siderurgistul AMD din cadrul Liberty Galați, combinat în cadrul căruia lucrează aproximativ 5.600 de angajați și 2.000 de contractori, fiind considerat unul dintre cei mai mari angajatori din România.

La întâlnirea pe care ministrul Energiei a avut-o pe 3 ianuarie cu conducerea Alro și lideul Sindicatului Aluministul, acesta și-a declarat imposibilitatea de a interveni din cauza lipsei cadrului legal. Cum răspunsul reprezentantului Guvernului nu dă speranțe că situația Alro va reveni curând la normal, sindicaliștii continuă protestele. Dacă la protestul de la finele anului trecut au ieșit în fața uzinei circa 500 de angajați ai companiei, mâine la Prefectura Olt sunt așteptați să picheteze, între orele 15.00-17.00, peste 1500 de salariați ai ALRO, cărora li se vor alătura sute de sindicaliști de la societățile slătinene a căror activitate este strâns legată de cea a Alro.
Sindicaliștii amenință că vor recurge chiar la blocarea DN65 Slatina- Pitești dacă guvernanții nu le vor răspunde solicitărilor. Închiderea capacităților ALRO ar însemna, potrivit sindicaliștilor, disponibilizarea directă a peste 2000 de salariați și a altor aproape 20.000 de salariați din firmele cu care fosta uzină de aluminiu colaborează.