Restricții fără discriminare. Curtea de Apel obligă Guvernul să țină cont de teste, nu de vaccinare

254

O decizie extrem de importantă a celei mai mari instanțe din țară ar putea arunca în aer restricțiile gândite de guvernanți în lupta cu pandemia. Guvernul trebuie să țină cont doar de testele COVID, nu și de vaccinare în următoarele măsuri pe care le va lua.

Doi juriști din Piatra Neamț, soţ şi soţie, au cerut Curţii de Apel Bucureşti anularea ultimelor două Hotărâri de Guvern. Acestea prelungeau starea de alertă pe teritoriul României şi stabileau restricţiile impuse.

La data de 27 decembrie 2021, o judecătoare de la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a anulat în parte HG 1183/2021 şi HG 1242/2021, care era în vigoare până pe 7 ianuarie. Aceste hotărâri condiţionau accesului şi a participărea românilor la mai multe servicii și activități, de prezentarea dovezii trecerii prin boală sau a realizării schemei complete de vaccinare.

«Conduita pârâtului Guvernul României, de a limita drepturile şi libertăţile civile ale persoanelor care nu au trecut prin boală sau nu au realizat o schemă completă de vaccinare faţă de drepturile şi libertăţile exercitate de persoanele care au trecut prin boală sau au realizat o schemă completă de vaccinare este doar o expresie a arbitrariului autorităţii, contravine prevederilor art. 1 şi 2 din Legea 55/2020 şi constituie exces de putere, în definiţia dată de Legea 554/2004.», se arată în hotărârea Curții de Apel București.

Judecătoarea de la Curtea de Apel Bucureşti a subliniat în motivarea deciziei sale că, în cuprinsul celor două Hotărâri de Guvern, «nu sunt invocate dovezi medicale acceptate de OMS, potrivit cărora trecerea prin boală sau vaccinarea cu schema completă atrag imunitate totală de la contractarea acestui virus şi determina imposibilitatea transmiterii lui».

La proces, cabinetul Ciucă a susținut drept contraargument un studiu potrivit căruia vacinații nu sunt la fel de contagioși precum nevaccinații. Însă, instanța a considerat acest argument drept irelevant.

Judecătoarea a subliniat că  vaccinarea nu este obligatorie, iar «beneficiile acordate, prin intermediul acestor reglementări diferite, pentru persoanele vaccinate par a fi doar recompense mascate pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, şi elemente de presiune, cu privire la persoanele nevaccinate, în sensul vaccinării». Astfel, instanța a invocat principiul nediscriminării și a decis «obligarea Guvernului României ca, în toate măsurile ce se vor institui/menţine odată cu prelungirea stării de alertă pentru gestionarea pandemiei de COVID, să aibă în vedere doar categoriile de persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, categoriile de persoane care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi categoriile de persoane care nu prezintă dovada efectuării unuia din cele două teste».

Guvernul, poate ataca decizia instanţei în 15 zile de la comunicare, însă până acum nu a făcut recurs.