Deputatul Barbu: Cresc ajutoarele pentru fermieri, se deschid noi programe printre care și pentru producția de cartofi

283

Agricultura românească a intrat pe un făgaș normal, cu o viziune nouă adusă de ministrul oltean Adrian Chesnoiu. Președintele Comisiei pentru Agricultură din camera Deputaților, parlamentarul de Olt Florin Barbu anunță pentru noul an ajutoarele mai consistente pentru fermieri și deschiderea de noi programe prin care să fie încurajat sectorul agricol.

Anul 2022 se anunță unul bun pentru agricultura românească, sub conducerea ministrului Adrian Chesnoiu, deputat de Olt. Veștile bune privind stabilirea obiectivelor principale prin alocarea sumelor necesare au fost date de către un alt parlamentar oltean – Florin Barbu, președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
,,În Comisiile reunite pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară am aprobat Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2022.
Cu o creștere de 3,7% față de anul trecut, reprezentând 24, 6 miliarde de lei, ministrul Adrian Chesnoiu a prezentat principalele măsuri și proiecte de investiții care vor reporni agricultura românească. Sumele alocate ajutoarelor de stat vor crește cu 41,62% față de anul trecut.,, a transmis Florin Barbu.
Responsabilii din agricultură anunță astfel continuarea unor programe precum și majorarea ajutoarelor: subvenționarea accizei la motorină; ajutoarele pentru sectorul zootehnic și vegetal cresc cu 70%; ajutoare de minimis pentru legume în spatii protejate care cresc cu 32%; Program de susținere a raselor românești Bazna și Mangalița; Program de stimulare a angajării tinerilor în agricultură; Program de sprijin pentru producția de usturoi, cu 24% mai mult decât anul trecut.
Iar veștile bune nu se opresc aici.  ,,Vom demara și programe noi cum ar fi ajutoare de minimis pentru producția de cartofi. Continuăm și investițiile în reabilitarea infrastructurii de irigații. Vom redeschide 35 de obiective de investiții unde lucrările au fost oprite. 22 vor fi finalizate în 2022, iar 13 în 2023. Alte 21 de noi investiți vor începe de anul viitor. Programul pentru apă gratuită pe canale continuă și vom susține și 50% din costurile cu energia electrică ale OUAI-urilor,, mai anunță Barbu.