Curtea de Apel București reia judecata în dosarul lui Sorin Oprescu. Magistrații discută schimbarea încadrării juridice

55

Curtea de Apel va relua judecata în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, decizie luată joi, adică ziua în care ar fi trebuit să se pronunţe definitiv asupra acuzaţiilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu care i se aduc fostului edil. Motivul este că magistraţii vor discute încadrarea juridică a faptelor din dosar.

Joi, 16 decembrie, în ziua în care era așteptată decizia definitivă în cazul fostului edil al Capitalei, Sorin Oprescu, magistrații au decis să reia discuțiile în dosar. Curtea de Apel București (CAB) ia în calcul o posibilă schimbare a încadrării juridice a faptelor.

Judecătorii vor ca în cazul lui Oprescu și al celorlalți inculpați din dosar să se schimbe încadrarea juridică din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată.

„În temeiul art. 395, alin.1, Cod de procedură penală, în complet de divergenţă, repune cauza pe rol, pentru a pune în discuţie, din oficiu, în temeiul art. 386, alin.1, Cod de procedură penală, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu, astfel cum a fost îndreptat prin Ordonanţa din data de 1.II.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, din Dosarul nr.181/P/2015: 1.  

Cu privire la fiecare dintre apelanţii-intimaţi-inculpaţi Sorin-Mircea Oprescu, Bogdan-Cornel Popa, Cristian Stanca, Mircea-Octavian Constantinescu şi Romeo Albu, din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată(…). Acordă termen la data de 7 ianuarie 2022”, se arată în minuta deciziei.

Judecătorii ar fi trebuit să dea joi un verdict final în dosarul în care Oprescu a fost condamnat în urmă cu mai bine de doi ani (mai 2019), în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, la 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă judecătorii din complet nu au ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero. Nici de această dată nu au căzut de acord.