Colectarea deșeurilor din poartă-n poartă în tot județul Olt, câștigată de Salubris

1148

„Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”, proiect finanțat Programul Operational Sectorial – Mediu 2007 – 2013, devine operațional. Consiliul Județean Olt a anunțat încheierea contractului cu Salubris, câștigătoarea licitației de colectare și transport a gunoiului din județ.

Pe 18 martie 2019, a fost dat ordinul de intrare în funcțiune a depozitului județean de la Bălteni și, după mai multe amânări, Rosal ar fi trebuit să înceapă acțiunea de colectare a gunoiului din poartă în poartă și transport la stațiile de transfer. Cum firma nu a putut demara activitatea în Olt, contractul a fost reziliat, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Olt-Eco reluând licitația după ce a câștigat procesul cu Rosal. Azi, Consiliul Județean Olt anunță desemnarea operatorului care se va ocupa de problema salubrizării.
,,A fost încheiat ”Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și altor fluxuri de deșeuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza județului Olt”. Astfel, devine operațional întreg Sistemul Integrat de Management al Deșurilor din județul Olt, proiect implementat de către instituția noastră, prin accesarea de fonduri europene în cadrul Programului Operațional Sectorial – Mediu, în valoare de peste 38 milioane euro. Este un pas important pentru buna desfășurare a activității de salubrizare în județul Olt fiind vorba de un contract, cu un operator unic, care deservește toate cele 112 localități. Se va realiza colectarea din ”poartă în poartă”, în zona locuințelor individuale, și la ” punct fix”, în cazul blocurilor de locuințe. Prin contract, este prevăzut ca operatorul de salubrizare să pună la dispoziția cetățenilor 90 de mii de pubele pentru deșeuri menajere. Operatorul desemnat, în urma licitației publice, este SC Salubris SA, iar durata contractului este de 8 ani.,, a anunțat consilierul președintelui CJ Olt, Miruna Ginerică.
Demararea serviciului a fost întârziată de neseriozitatea primei firme câștigătoare a licitației, care nu și-a respectat obligația contractuală de a aduce în județ în 2019, după trei amânări, cele 70 de mașini de gunoi și 90.000 de pubele.
Până acum,  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Olt-Eco” (respectiv asociații CJ Olt și primăriile din județ) a dat aviz pentru ca de problema gunoiului să se poată ocupa în continuare foștii operatori de salubritate cu care primăriile au avut încheiate contracte înainte de demararea implementării „Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”.
Pe lângă depozitul ecologic de la Bălteni, investiția cuprinde  și o stație de sortare și o stație de tratare levigat, patru stații de transfer în localitățile Caracal, Balș, Corabia și Scornicești, 3722 de platforme de colectare a deșeurilor menajere și 1975 de platforme de colectare a deșeurilor reciclabile.