Alexandru Rafila: ”Certificatul verde va include și testarea”

190

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri eliminarea unei discriminări care a existat până acum la accesul pe baza certificatului digital, respectiv faptul că acesta va include și dovada unui test negativ, nu doar faptul că ești vaccinat ori trecut prin boală. Măsura presupune ca testul să fie făcut în locuri conectate la sistemul informatic național, astfel încât rezultatele negative să se regăsească în baza de date.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, după ședința de Guvern în care Executivul a aprobat relaxarea restricțiilor de sărbători, că testarea pentru coronavirus va fi inclusă în certificatul COVID.

„România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare: prelungirea programului agenţilor economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor, de exemplu, la 50% de la 30%, renunţarea la restricţiile de circulaţie din timpul nopţii şi un lucru important, care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic COVID, care va include de data aceasta şi testarea”, a precizat Alexandru Rafila după ședința de Guvern.

„Cred că ceea ce trebuie să înţeleagă toată lumea este că încercăm o întoarcere la normalitate şi o întoarcere la un parteneriat cu populaţia”, a subliniat ministrul Sănătății, explicând de ce autoritățile au decis să relaxeze interdicțiile.

PNL susţine în continuare adoptarea cât mai repede a proiectului legislativ privind certificatul verde, motivând că este o măsură care ajută economia şi campania de vaccinare. Iar Rafila, ministrul PSD al Sănătății, a transmis că pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă se va ţine cont de creşterea cazurilor dintr-o localitate timp de trei săptămâni consecutive.

Liderii PSD-PNL-UDMR vor stabili de comun acord, în perioada următoare, în ședințele de coaliție, regulile finale pentru introducerea certificatului verde, denumit și „certificatul COVID” sau „STOP COVID”, la locul de muncă. Următoarea ședință de coaliție are loc astăzi, 8 decembrie, la ora 16.00, la biroul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.