Polițiștii sibieni nu îl amendează pe președintele Iohannis pentru lipsa măștii: „Nu a încălcat nicio lege”

118

Preşedintele Klaus Iohannis şi prima doamnă Carmen Iohannis ar putea fi citați la poliţia din Sibiu, după ce un bărbat a trimis Ministerului Afacerilor Interne o plângere care îi vizează. Motivul ar fi lipsa măştii de protecţie, iar bărbatul cere autorităţilor ca toţi cetățenii să fie egali în faţa legii, indiferent de statut, aşa cum spune Constituția.

Cuplul prezidențial a participat, luna trecută, la Sibiu, la redeschiderea Catedralei Evanghelice. Carmen și Klaus Iohannis au fost surprinși în centrul oașului fără mască de protecție, deși purtarea acesteia era obligatorie inclusiv în aer liber.

Atunci un bărbat din judeţul Sibiu a trimis Ministerului Afacerilor Interne o plângere care îl vizează pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe soţia acestuia, Carmen, pentru faptul că nu au purtat mască.

La aproape o lună a venit și un răspuns din partea Poliției din Sibiu.

„Vă comunicăm faptul că nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal”, transmit polițiștii sibieni în răspuns.

În același răspuns, IPJ Sibiu scrie că în ziua în care Iohannis a stat fără mască „erau aplicabile prevederile art.2 lit. B.) din Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu nr. 71 din 09.10.2021 privind prelungirea stării de alertă”.

Prevederile la care IPJ face referire este o derogare de la purtarea măștii de protecție. Astfel, potrivit Hotărârii Comitetului pentru Situații de Urgență Sibiu, cei care „desfășoară activități în spațiile publice deschise, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.

Sesizarea din Sibiu față de președintele Iohannis nu a fost și singura. La mijlocul lunii noiembrie, un bărbat a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să-i transmită dacă preşedintele a fost sancţionat pentru că nu a purtat mască de protecţie la Congresul PNL. Răspunsul a fost transmis atunci de polițiștii din cadrul Secției 2 din București, care au transmis că nu a existat nicio sesizare la 112. Pentru încălcarea normelor referitoare la limitarea pandemiei la congresul care a reunit 5.000 de participanţi, liberalii au fost sancţionaţi de poliţişti cu 10.000 de lei.