CAO: Cum să protejăm apometrele şi conductele de apă împotriva îngheţului

205

Reprezentanţii Companiei de Apă Olt recomandă protejarea instalaţiilor proprii de alimentare cu apă, în perioada de iarnă, când temperaturile scad sub zero grade Celsius.

Potrivit unui comunicat remis de CAO, în scările de bloc, ferestrele şi uşile trebuie să fie închise şi verificate, periodic, pentru a evita fenomenul de îngheţ. Se recomandă și înlocuirea geamurilor sparte, acolo unde este cazul.

Conductele de apă au nevoie de un strat protector termic împotriva îngheţului, astfel de materiale speciale pentru izolat conducte găsindu-se în magazinele specializate.

Apometrele trebuie izolate cu materiale termoizolante, iar pentru cele care sunt montate într-un cămin trebuie să existe capac care se închide etanş. Şi branşamentul de apă expus temperaturilor negative, trebuie izolat corespunzător pentru a nu îngheţa în perioada de iarnă.

Totodată, Compania de Apă Olt recomandă utilizatorilor care locuiesc la case, să verifice şi să izoleze robineţii din curte, respectiv căminele de apometru.

Nerespectarea măsurilor recomandate de operator poate duce la îngheţarea şi distrugerea conductelor de apă, a robineţilor, a apometrelor şi la întreruperea alimentării cu apă potabilă a instalaţiilor interioare din locuinţe.

Toate aceste măsuri de prevenire a fenomenului de îngheţ intră în responsabilitatea utilizatorilor sau a asociaţiilor de proprietari, după caz, deoarece spaţiul unde există reţele interioare de distribuţie apă reprezintă un drept de bun comun al proprietarilor din imobilul respectiv. Utilizatorii au obligația „să se preocupe de asigurarea integrității sistemelor de măsurare”, respectiv a contorului care măsoara cantitatea de apă consumată, cu scopul facturării de către operator (Legea nr.241/2006 republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ordinul 29/N/1993 Anexa, Contractul de furnizare/prestare, Regulamentul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare)”, se arată în comunicatul CAO.