Testarea elevilor în școli, cu teste pe bază de salivă începe astăzi. Care este procedura

157

Elevii revin, azi, la școală, după mini vacanța de ziua României. Tot azi, 2 decembrie, începe și testarea pentru COVID-19, la care se vor folosi teste pe bază de salivă. Ministrul Sănătății și ministrul Educației au explicat cum se folosesc testele și care este procedura, prin intermediul unui videoclip.

Începând cu data de 8 octombrie, a fost aprobată folosirea în şcoli a testelor rapide SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, printr-o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

După mini-vacanța de Ziua României, elevii se întorc la școală, astfel că se demarează programul de testare a elevilor cu teste de salivă. Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spaţii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților.

Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Modul în care se utilizează testele a fost explicat inclusiv prin intermediul unor clipuri video realizate de miniștrii Sănătății și Educației. De asemenea, persoanele responsabile din cadrul unităților de învățământ au fost instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Testele pozitive descoperite în unitățile de învățământ vor fi aruncate în coșuri prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi. Ulterior, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.

În prima tranșă, România a comandat 6,5 milioane de teste. Următoarele transporturi vor ajunge în țară în prima parte a lunii decembrie. Testele au fost livrate dezasamblate și angajații școlilor trebuie să le asambleze pentru a fi folosite de elevi.