Lucian Bode: Dacă OMS ne spune, vom institui carantină obligatorie inclusiv pentru persoanele vaccinate

300

România va introduce pe lista roșie statele vizate de noua tulpină COVID, din sudul Africii, dacă OMS va recomanda acest lucru, a anunțat vineri, după ședința de Guvern, ministrul de Interne, Lucian Bode. Asta presupune carantină obligatorie, indiferent dacă persoanele care vin din aceste țări sunt vaccinate sau nu, a explicat Bode.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, după ședința de Guvern, că, dacă OMS anunță clar că există riscuri privind nouta tulpină a coronavirusului, atunci România va impune carantina și pentru persoanele vaccinate care sosesc din zona Africii de Sud.

„Așa cum foarte corect ați remarcat privim cu îngrijorare la ceea ce spune OMS, cu riscurile care s-ar putea să vină dintr-o anumită zonă a lumii, din Africa mai exact. Vom vedea raportul OMS și noi astăzi adoptăm o hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista țărilor cu zonele verzi, zonele galbene și zonele roșii și, cu siguranță, dacă OMS ne spune că există aceste riscuri, eu cred că România va introduce în zona roșie automat aceste țări”, a declarat vineri Lucian Bode.

Întrebat dacă vor fi vizate de carantină inclusiv persoanele vaccinate care se întorc din state afectate de noua tulpină a coronavirusului, Bode a răspuns că acestea nu vor fi exceptate de la regulă.

„Vom impune carantinarea celor care vin din aceste zone, chiar dacă sunt persoane vaccinate, dacă vorbim despre această tulpină periculoasă”, a mai spus ministrul de Interne.

Potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele vaccinate sunt exceptate de la carantină la sosirea în România chiar dacă vin din țări din zona roșie.

Ministrul Afacerilor Interne a vorbit despre eventuale măsuri, fiind întrebat de ce guvernul a adoptat măsuri de relaxare, în condițiile în care majoritatea statelor europene introduc noi restricții.

„Mai avem în România trei județe în scenariul roșu, vedem că rata de infectare este în scădere, dar ne uităm cu îngrijorare la ceea ce spune OMS cu riscurile care ar putea să vină din Africa. Vom vedea raportul OMS și noi azi adoptăm o hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista țărilor cu zonele verzi, galbene, roșii și dacă OMS ne spune foarte clar că există riscuri eu cred că România va introduce în zona roșie aceste țări și înseamnă carantinare”, a afirmat Bode, adăugând că este vorba despre carantinare chiar dacă sunt persoane vaccinate.