Ce promisiuni face Ministrul Familiei, Gabriela Firea. Cu ce se ocupă acest minister

416

Capitolul dedicat sprijinirii familiilor din programul de guvernare abundă în promisiuni de sprijin financiar pentru cuplurile cu copii. Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea (PSD), promite în documentul oficial atât vouchere și subvenții pentru familii, cât și reduceri de taxe.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus, marți seară, în Parlament lista viitorului Guvern al României, care este format din 20 de miniștri. Singura femeie din acest cabinet fiind Gabriela Firea care va conduce Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

Aceasta are printre principalele obiective creșterea natalității. De altfel, programul de guvernare PSD-PNL-UDMR abundă de măsuri care ar trebui să vină în ajutorul familiilor tinere.

Printre acestea se numără scutirea de contribuții la sănătate pentru familiile cu cel puțin 3 copii, finanțare pentru achiziția de mașini de familie, grant-uri de 45.000 euro pentru locuințe, indemnizație pentru rude care cresc copiii, dar și măsuri care vizează reducerea șomajului în rândul tinerilor și al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani prin acordarea de scutiri la impozite firmelor care aleg să angajeze astfel de persoane.

Noul Minister își propune construirea sau realibilitatea a 500 de creșe, grădinițe, școli, cămine studențești, realizarea de tabere școlare și campusuri, dar și creșterea gradului de vaccinare în instituțiile de învățământ. Totodată, are în vedere combaterea violenței domestice, dar și mai multe proiecte pentu tineret.

Ideea unui Minister al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse a venit de la UDMR la negocierile purtate în ultimele săptămâni pentru formarea noii coaliții de guvernare de la Palatul Victoria.

Ministerul Familiei este o normalitate pentru o mare parte a țărilor din Europa, pentru multe dintre state reprezentând un minister al viitorului. Acesta are rolul de a se ocupa de grija pentru sănătatea comunitară.