Alertă! 14 localităţi din Olt şi habitatele păsărilor sălbatice, monitorizate privind gripa aviară

231

Confirmarea unui caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1), în urmă cu o săptămână, pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani pe lângă Lacul Postăvari, județul Călărași, la o lebădă de vară a alertat şi autorităţile oltene. DSVSA Olt a stabilit în zona de monitorizare şi supraveghere 14 localităţi situate pe cursul râului Olt şi habitatele păsărilor sălbatice, atenţionând gospodarii să respecte anumite măsuri, printre care separarea raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice, ce trebuie ținute în adăposturi acoperite.

Oltenii sunt obligaţi să anunțe imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea gripei aviare. Autorităţile au stabilit şi o zonă de risc.

,,În acest context epidemiologic al evoluţiei gripei aviare, a depistării unui număr mare de cazuri de gripă aviară înalt patogenă la păsările sălbatice, precum şi a faptului că un număr mare de păsări sălbatice străbat teritoriul României folosind culoarul panono-bulgar de migraţie, se impune respectarea programului de monitorizare și supraveghere a influenței aviare la păsările domestice (galinacee și palmipede) din exploatațiile comerciale și exploatațiile non-profesionale din localitățile țintă stabilite prin analiza de risc (14 de localități ținta situate pe cursul râului Olt de la nord la sud, respectiv : Vulturești, Verguleasa, Pleșoiu, Curtișoara, Slătioara, Milcov, Drăgănești, Farcașele, Stoenești, Rusanești, Tia Mare, Izbiceni, Corabia, Ianca), precum și la păsările sălbatice, constând în inspectarea periodică a habitatelor acestora și prelevare de probe de la păsările bolnave sau moarte domestice și salbatice din speciile țintă”, atenţionează DSVSA Olt.

Inspectorii sanitari-veterinari recomandă prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele. ,,Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice şi sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială şi naturală. În ceea ce priveşte păsările sălbatice, monitorizarea acestora va fi intensificată de către administratorii fondurilor cinegetice, în special în zonele în care păsările sălbatice sunt staţionare”, mai anunţă DSVSA Olt.