România renunţă la vaccinarea cu serul anti-COVID de la AstraZeneca

97

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a anunțat, azi, că a propus Ministerului Sănătății renunțarea la vaccinarea cu serul produs de compania AstraZeneca începând din prima lună a anului viitor. Peste 850.000 de persoane au fost vaccinate cu acest vaccin de la începutul campaniei de vaccinare.

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță a propus Ministerului Sănătății renunțarea la vaccinarea cu serul produs de compania AstraZeneca.

Decizia a fost luată în unanimitate în cadrul ședinței CNCAV, iar motivul principal este lipsa de interes din partea populației pentru aceste doze.

Gheorghiță a precizat că propunerea privind renunțarea la vaccinul AstraZeneca a fost trimisă deja Ministerului Sănătății.

„În cadrul şedinţei CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional.

Șeful CNCAV a explicat, de asemenea, că solicitarea se bazează și pe problemele privind managementul vaccinului.

Am ținut cont și de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare. Şi atunci, din punct de vedere al costului, eficienţei şi al managementului stocurilor, a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii”, a anunţat preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

În prezent, la nivel naţional nu există doze disponibile de vaccin produs de compania AstraZeneca, pentru că ultimul lot a expirat. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, țara noastră urmează să primească o tranşă cu care să se finalizeze schema de vaccinare a celor care au făcut o primă doză cu AstraZeneca.