Negocierile PNL-PSD-UDMR, deblocate. Tensiuni în împărţirea ministerelor. Finanţele – mărul discordiei

75

Discuţiile pentru formarea guvernului PNL-PSD-UDMR, ţinute pe loc de numele premierului, au fost deblocate după ce liberalii l-au propus pe Nicolae Ciucă prima variantă la rotativă, scenariu de compromis şi pentru social-democraţi. În privinţa împărţirii ministerelor sunt probleme, în condiţiile în care Florin Cîţu doreşte Ministerul Finanţelor Publice, liderul PSD Marcel Ciolacu afirmând că cine va da premierul nu va avea acest portofoliu.

PNL, PSD şi UDMR se întâlnesc din nou, astăzi, începând cu ora 12.00, pentru a continua negocierile privind construirea noii coaliţii de guvernare. După ce, joi, liberalii au decis să îl propună pe Nicolae Ciucă premier, pentru a debloca discuţiile cu cei de la PSD, acum, cele două partide trebuie să se pună de acord cine va da primul premierul.

Deşi a ţinut morţiş până în ultimul moment să fie el propunerea PNL pentru conducerea Guvernului, Florin Cîţu a înaintat, joi, într-o şedinţă-fulger, numele lui Nicolae Ciucă, pentru a debloca negocierile cu partenerii de guvernare şi pentru a slăbi tensiunile din partid.

Ciucă, desemnat în urmă cu doar câteva săptămâni pentru a conduce guvernul minoritar PNL-UDMR, dar care nu a strâns o majoritate parlamentară, a fost votat în unanimitate de liberali, în doar câteva minute.

Înainte de întâlnirea conducerii restrânse a PNL, mai mulţi lideri ai partidului au subliniat că nu vor fi de acord ca PSD să aibă primul cuvânt în formarea Guvernului, precizând că premierul liberal este „singura condiţie pentru a continua discuţiile” cu social-democraţii.

Varianta propusă de liberali ar putea fi agreată şi de PSD, întrucât Marcel Ciolacu, propus recent de partid pentru funcţia de premier, nu ar dori în mod expres să preia guvernarea. Din postura de şef al Guvernului, Ciolacu ar trebui să deconteze electoral toate deciziile care se vor lua în perioada următoare.

La nivelul PSD, o decizie concretă privind posibila susţinere a lui Nicolae Ciucă în prima parte a rotativei s-ar putea lua la în weekend, când sunt organizate şedinţe ale conducerii partidului.

Pe de altă parte, mărul discordiei între PNL-PSD îl reprezintă însă Ministerul Finanțelor pe care Florin Cîţu îl doreşte, o condiţie cu care cei de la PSD nu sunt de acord. De altfel, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat deja, joi, că cine va da premierul nu va avea Ministerul Finanţelor Publice. De asemenea, şi funcţia de Secretar General al Guvernului va fi legată de cea de la Finanţe.

PNL mai vrea Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor, în timp ce PSD ar putea prelua Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării, Ministerul Muncii şi Ministerul Agriculturii.

Dacă cele trei formaţiuni, PNL, PSD şi UDMR, se vor pune oficial de acord asupra numelui de premier, cât şi asupra programului de guvernare, zilele următoare preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să convoace formaţiunile la consultări, la Palatul Cotroceni, astfel încât să se formeze un nou Guvern până la începutul lunii decembrie.

Negocierile dintre cele trei formaţiuni au fost blocate mai multe zile de numele posibilului premier, dar şi de ce partid va avea primul conducerea Executivului. În timp ce Florin Cîţu insista să deţină acest post, social-democraţii respingeau această variantă, în contextul în care a fost demis prin moţiune de cenzură. PSD a înaintat propria variantă de prim-ministru, în persoana lui Marcel Ciolacu.