Fost senator de Olt, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost majorată după rejudecarea dosarului

778

Fostul senator de Olt și ministru al Transporturilor în guvernul Ponta, Dan Șova a fost condamnat azi de Curtea de Apel Bucureşti la patru închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul „CET Govora”. Pedeapsa este mai mare cu un an față de fosta condamnare, din care a executat șase luni de detenție până la declararea ca ilegale de CCR a completurilor de 5 judecători și anularea sentinței. Decizia nu este definitivă.

Rejudecarea dosarului CET Govora în care fostul senator de Olt Dan Șova este acuzat de corupție i-a adus acestuia o pedepasă mai aspră. Curtea de Apel Bucureş i-a aplicat o pedeapsă de 4 ani cu executare, decizia nefiind definitivă. Este vorba despre dosarul în care Dan Şova a mai fost condamnat în iunie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare, fiind eliberat din Penitenciarul Jilava înainte de Crăciunul 2019 după şase luni, pedeapsa fiindu-i anulată atunci în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă. Fost ministru al transporturilor în guvernul Victor Ponta, Șova a declarat că a fost condamnat cu o decizie de 3 la 2, iar judecătorul care a făcut diferenţa nu trebuia să fie în complet.

Cazul fostului ministru este rejudecat, acesta fiind primul dosar rejudecat ca urmare a scandalul completurilor ilegale.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova ar fi pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro. În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii.