Piese de tezaur din Romanați, la expoziția din Madrid cu peste 16.100 de vizitatori luna trecută

52

835 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România pot fi admirate la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid unde Muzeul Naţional de Istorie a Românei a deschis expoziția ,,Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, ce s-a bucurat luna trecută de un record de vizitatori. Printre piesele de tezaur expuse se numără și două opaițe din epoca romană din patrimoniul Muzeului Romanațiului.

În perioada 1 octombrie 2021 — 27 februarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, Spania, pot fi admirate gratuit peste 800 de obiecte arheologice reunite în expoziția intitulată ”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, marcând 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei.

„În această expoziție veți găsi o panoramă a unei lumi pe care, cu siguranță, spaniolii nu o prea cunosc. Este vorba de o lume de acum 2500 de ani care a trăit în cealaltă parte a Europei, dar cu care Spania are legături numeroase. Veți găsi o istorie a dacilor din cele mai vechi timpuri până la cucerirea romană și apoi o istorie a Daciei romane și a unor popoare care au trăit pe teritoriul Daciei, și, în cele din urmă, au venit în Peninsula Iberică, în Spania și au participat la nașterea popoarelor spaniol, catalan s.a.m.d.”, explică dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie  României, comisarul general al expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”.

https://fb.watch/9a4nAe7JB2/

Expoziția a atras deopotrivă români aflați pe meleaguri iberice, dar și spanioli, fiind anunțat un record de vizitatori: 16.111 persoane în luna octombrie. Printre obietele expuse se numără și două artefacte aparținând  Muzeului Romanațiului. Opaițele din epoca romană au fost alese de oraganizatori dintr-un număr de peste 100 de astfel de obiecte  care se află în patrimoniul muzeal al celui de-al doilea municipiu al Oltului.  Acestea au fost asigurate la valoarea de 16 800 lei.