Caracalenii, rugați să doneze obiecte cu caracter etnografic pentru prima expoziție a casei Hagiescu Miriște, aflată în reabilitare cu fonduri europene

171

Primăria Caracal implementează un proiect cu valoare de peste 6 milioane lei menit să redea strălucirea de altădată Casei Hagiescu Miriște pentru a găzdui secția de Etnografie a Muzeului Romanațiului. În vederea realizării primei expoziții, administrația municipală a solicitat ajutorul cetățenilor ce dețin obiecte cu caracter etnografic.

Proiectul de restaurare, consolidare, echipareași dotarea Muzeului de Etnografie Hagiescu Miriște se află în plină implementare, termenul de finalizare a obiectivului cultural fiind finele anului 2022. În vederea realizării unui patromoniu etnografic cu obiecte specifice zonei, administrația caracaleană a apelat la ajutorul cetățenilor care mai dețin astfel de tezaure și doresc să le doneze.

,,Casa Hagiescu Mirişte din apropierea şipotului Encei, secţie a Muzeului Romanaţiului aflată în reabilitare pe fonduri europene va găzdui în curând o expoziţie de istorie locală şi etnografie. Dacă pentru istoria locală sunt suficiente obiecte, nu putem spune acelaşi lucru şi pentru partea de etnografie. Din acest motiv, facem un apel la toţi locuitorii din fostul judeţ Romanaţi să doneze Muzeului Romanaţiului obiecte cu caracter etnografic (elemente de port popular și accesorii, scoarțe, covoare, căpătâie, lăzi de zestre, obiecte de uz casnic și gospodăresc, războaie de țesut, pluguri, putineie, vârtelnițe, darace de lână, rășchitoare, tăste, mese din lemn, scaune, căruțe din lemn). Cei care doresc acest lucru pot să se adreseze la tel. 0769240899, 0745358355, 0745143964.”, a anunțat Primăria Caracal.

Proiectul care să redea strălucirea imobilului aflat până acum în stare avansată de degradare și destinația dorită de fostul proprietar: „ să fie o şcoală de frumos pentru romanaţeni şi un mijloc de încurajare pentru săraci, având focul sacru al artei”, are o valoare totală de 6.001.186,77 lei, din care 5.868.705,02 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

În 1904, nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, Ion Hagiescu-Mirişte şi-a facut testamentul, prin care a lăsat toată averea sa judeţului Romanaţi, cu condiţia ca din aceasta să fie întreţinuţi studenţi cu talent la sculptură, care să studieze în ţară, apoi în străinătate, la Roma sau Paris. Printre acestea și conacul, cu destinația exclusivă de a deveni muzeu, dar și o impresionantă colecție de artă. În 1949, când la Caracal s-a înfiinţat Muzeul Romanaţiului, 27 de tablouri din colecţia lui Hagiescu-Mirişte, semnate N. Dărăscu, Dupont, N. Grimani, O. Obedeanu, Ambrosini, Uberti şi alţi artişti plastici renumiţi, au fost expuse aici, fiind singurele obiecte de artă care s-au mai păstrat din colecţia magistratului.