PNL reîncepe negocierile pentru un nou guvern. Florin Cîțu l-a sunat și pe Marcel Ciolacu

65

Noile negocierile ale PNL pentru găsirea unei susțineri parlamentare pentru guvern încep astăzi, când Florin Cîțu se va întâlni cu liderul USR-PLUS Dacian Cioloș, de la ora 13.00. Premierul interimar l-a sunat luni seară, după ședința PNL, și pe Marcel Ciolacu pentru a stabili o întâlnire pentru negocieri cu PSD, însă acesta l-a refuzat, spunând că ”are agenda încărcată” și că-l va suna când se eliberează.

Astăzi încep negocierile pentru formarea unei noi coaliții, după ce premierul desemnat, Nicolae Ciucă, şi-a depus mandatul, iar conducerea PNL a decis „flexibilizarea” mandatului de negociere.

După încercarea eșuată de a strânge o majoritate care să susțină un guvern condus de Nicolae Ciucă, Partidul Național Liberal este nevoit să caute sprijin chiar la cei pe care i-a criticat. Echipa desemnată pentru negociere va începe miercuri discuțiile pentru închegarea unei coaliţii de guvernare atât cu USR cât şi cu PSD.

Din echipa de negociere a PNL fac parte preşedintele Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Rareş Bogdan şi secretarul general Dan Vîlceanu. Nicolae Ciucă, nu face parte din echipa care va discuta cu liderii USR şi PSD.
Reamintim că președintele PNL, Florin Cîțu care se opune dorinței lui Klaus Iohannis de a aduce PSD la guvernare, a încercat să încurajeze organizațiile PNL de a susține refacerea Coaliției cu USR. Ședința de aseara care a durat aproape trei ore a fost una destul de tensionată, iar liderii liberali și-au spus fiecare punctul de vedere.
Florin Cîțu nu a scăpat de critici, Dan Motreanu spunându-i că este sursa tuturor problemelor. Ciprian Ciucu a spus că nu vrea o colaborare cu PSD, iar liderii filialelor din Ardeal nu au vrut să audă de USR.
Președintele Florin Cîțu l-a sunat luni seară, după ședință PNL, pe Marcel Ciolacu pentru a stabili o întâlnire pentru negocieri cu PSD. Însă, Marcel Ciolacu l-a refuzat spunând că „are agenda încărcată” și că îl va suna când se eliberează.
PSD a anunțat deja că vrea funcția de premier și jumătatea dintre ministere. Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, spune că partidul său este îndreptățit să ceară postul de premier.
”În momentul de față, când PNL tot pierde parlamentari, singura soluție viabilă este o alianță cu PSD și nu cu USR și UDMR deoarece nu mai au majoritatea”, a declarat social-democratul Alfred Simonis.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş și-a arătat disponibilitatea pentru refacerea Coaliției precizând că PNL are de ales între USR şi PSD pentru a face majoritate în Parlament, însă alegerea PSD ”ştim ce înseamnă”.

„PNL are de ales între o majoritate pe care să o facă cu USR – să continuăm Programul de reforme, dar pe care chiar să le punem în aplicare, nu doar să le clamăm (…) sau, dacă vor neapărat o majoritate pot să o facă şi cu PSD, dar ştim ce înseamnă asta. PSD are mai multe guri de hrănit acolo, sunt baroni locali care aşteaptă bani, care numai transparent să nu fie modul în care sunt cheltuiţi (… ) Eu sper ca lucrurile astea să nu le uite, nici ei şi nici alegătorii. Este vorba despre direcţia în care o ia România în următorii ani”, a mai afirmat Cioloş.