OMS cere dezvoltarea rapidă a unui vaccin împotriva unei bacterii care ucide 150.000 de copii anual

51
Mother holding she's new born baby's hand

Aproximativ 150.000 de bebeluși mor în fiecare an din cauza unei infecții bacteriene. Efectele provocate de această bacterie sunt devastatoare, a atras atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a făcut un apel pentru dezvoltarea de urgență a unui vaccin.

OMS a lansat un apel urgent către companiile farmaceutice pentru realizarea cât mai rapidă a unui vaccin împotriva unei infecţii bacteriene care provoacă septicemii şi meningite la bebeluşi.

Potrivit OMS, aceasta reprezintă o problemă de sănătate mult mai gravă decât se credea iniţial. Raportul OMS se bazează pe un studiu realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Acest tip de bacterie cauzează şi 500.000 de naşteri premature pe an şi numeroase handicapuri permanente la nou-născuţi. Raportul arată că în jur de 100.000 de sugari mor în fiecare an, iar 50.000 de bebeluşi se nasc morţi.

„Acest studiu nou ne arată că streptococul de grup B este o ameninţare subevaluată pentru supravieţuirea şi bunăstarea nou-născuţilor, care are un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume”, a subliniat Philipp Lambach, care lucrează pentru programele de vaccinare din cadrul OMS

Conform studiului, 15% dintre femeile însărcinate, adică aproximativ 20 de milioane de femei pe an, sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală. Această bacterie se transmite fetusului prin intermediul lichidului amniotic, precum şi în timpul naşterii dacă naşterea este una naturală. 40.000 de copii suferă anual de tulburări neurologice cauzate de streptocii de grup B. Femeiele care poartă bacteria sunt tratate cu antibiotice în timpul naşterii pentru a se limita riscul transmiterii către făt.