Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru pacienţii cu forme mai puţin severe de COVID-19 este disponibil de la mijlocul lunii trecute și la două uniăți medicale din județul Olt, cărora le-au fost repartizate inițial câte 20 de fiolele donate de statul italian țării noastre. Ieri, Ministerul Sănătății a mai repartizat celor două spitale din municipii încă 90 de doze.
Ministerul Sănătății a repartizat ieri un număr de 7 500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2. Astfel, mai mulți pacienți vor putea beneficia de acest tratament care reprezintă o șansă pentru prevenirea formelor severe de COVID-19, durează circa două ore, după care pacientul poate pleca acasă.
La Spitalul Județean de Urgență Slatina au ajuns 50 de doze, pe stocul unității medicale fiind 10 doze, iar la Spitalul Municipal Caracal au fost repartizate 40 de doze, unitatea suport-covid având pe stoc 6 doze.
“Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de specialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătății.
În România, utilizarea anticorpilor monoclonali- soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cat mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.