Achizițiile publice făcute în pandemie de Ministerul Sănătății, verificate de o comisie specială a Parlamentului

32

Plenul Camerei Deputaților a aprobat astăzi anaprin vot înființarea unei comisii speciale care va ancheta toate achizițiile publice făcute în perioada pandemiei de Ministerul Sănătății, spitalele și instituțiile din subordinea sa.

Camera Deputaţilor a votat, în plenul de astăzi, proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în perioada pandemiei de Ministerul Sănătății, spitalele și instituțiile din subordinea sa.

Solicitarea pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă a fost făcută de către grupul parlamentar al AUR și a primit 207 de voturi „pentru”. Propunerea de înființare a comisiei a fost votată de toate partidele parlamentare, cu excepția PNL și UDMR, partide aflate la guvernare în acest moment.

„Date fiind numeroasele informaţii şi polemici care au fost vehiculate sau expuse în spaţiul public, referitoare la achiziţiile în regim de urgenţă de consumabile medicale, diferite echipamente de protecţie, consumabile medicale, dezinfectanţi, măşti şi mănuşi sanitare, alte produse destinate combaterii efectelor generate de pandeia de COVID, considerăm necesară anchetarea, la nivel parlamentar, a achiziţiilor publice, precum şi dacă au fost respectate principiile juridice şi etice care constituţie temeiul acestor proceduri: legalitatea, transparenţa competitivitatea, tratamentul egal”, arată proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă.

Comisia va verifica achizițiile de consumabile, materiale de protecție, măști și aparatură medicală, toate realizate în regim de urgență. Comisia, care va fi formată din 15 membri, trebuie să elaboreze în 90 de zile un raport privind modul în care a fost cheltuit banul public.