Vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani. Valeriu Gheorghiță explică modul în care se va face imunizarea

133

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat astăzi modul în care se va desfășura campania de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Președintele campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că decizia pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani este așteptată la mijlocul lunii decembrie de la Agenția Europeană pentru Medicamente.

Valeriu Gheorghiță a precizat că doza pentru copiii de 5-11 ani va fi o treime din vaccinul Pfizer pentru adulți, respectiv 10 micrograme, iar compania va livra flacoane speciale pentru această categorie de vârstă.

„Datele de siguranță și de eficacitate sunt cât se poate de bune. Vaccinarea cu schemă completă la grupa de vârstă 5-11 ani s-a asociat cu o eficacitate de peste 91% în ceea ce privește prevenirea cazurilor de Covid.

Pfizer a depus la Agenția Europeană a Medicamentului datele studiilor clinice efectuate și ne așteptăm ca la jumătatea lunii decembrie, însă este posibil ca acest termen să fie devansat, EMA să facă recomandarea de administrare pentru grupa de vârstă 5-11 ani, pentru vaccinul BioNTech/Pfizer”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Flacoanele de vaccin sunt diferite pentru această grupă de vârstă. Vor fi zece doze de vaccin în fiecare flacon, iar fiecare doză va avea o treime din cantitatea folosită în prezent la copiii de peste 11 ani și la adulți.

„Pentru această grupă de vârstă în mod deosebit va fi ferm recomandată vaccinarea celor aflați în evidență cu afecțiuni cronice: obezitate, diabet, afecțiuni cronice renale, afecțiuni neurologice, sindromul Down, care crește riscul de deces de 10 ori în cazul infectării cu coronavirus, bolile oncohematologice, leucemiile, copiii care sunt în evidență cu tratamente care scad răspunsul imun.

Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul a Pfizer în funcție de rapoartele de risc beneficiu și aici vom vedea toate datele. Centrul European de Control al bolilor va face acest raport de risc beneficiu. Vom vedea care va fi impactul vaccinării”, a mai afirmat medicul militar.

Potrivit medicului, autoritățile au început deja pregătirile pentru campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11. Astfel, vor fi amenajate cabinete de vaccinare dedicate copiilor în centrele existente și în spitalele de pediatrie, dar imunizarea se va face și la medicii de familie