Românii ar putea intra fără viză pe teritoriul american. SUA intenționează să includă România în programul Visa Waiver

63

Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări, între care și România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile, a anunțat secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, relatează presa internațională.

Românii ar putea intra fără viză pe teritorul american, asta după ce SUA a luat în considerare introducerea României și altor trei țări în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (Visa Waiver).

„Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România.

Suntem foarte, foarte concentraţi pe program„, , a declarat Alejandro Mayorkas, secretarul de stat pentru Securitate Internă la un eveniment din industria turismului, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.

SUA au adăugat în septembrie anul curent Croația pe lista țărilor incluse în programul Visa Waiver.

Roger Dow, directorul executiv al US Travel Association, a arătat că includerea Croației, stat cu o populație ceva mai mare de 4 milioane de locuitori, a adus economiei americane un impuls de 100 de milioane de dolari.

„De câte ori este adăugată o țară (în Visa Waiver), călătoriile explodează„, a arătat oficialul american.

În prezent sunt 40 de țări în Visa Waiver.

Condițiile de admitere presupun o rată mai mică de 3% a vizelor respinse pentru aplicanții care nu sunt imigranți, colaborarea strânsă cu agențiile polițienești și antiteroriste din SUA.

Cei care călătoresc în cadrul programului trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

Aceștia sunt verificați la punctele de intrare în Statele Unite și înscriși în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite, potrivit informațiilor de pe site-ul Ambasadei SUA în România.

Cetățenii țărilor membre pot călători fără viză pentru vizite în scop turistic sau pentru afaceri timp de 90 de zile sau mai puțin, cu condiția îndeplinirii următoarelor cerințe:

  • dețin un pașaport cu un cip integrat (pașaport electronic);
  • se înregistrează online prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA);
  • îndeplinesc condițiile standard ale programului visa Waiver.

Scopul călătoriei trebuie să fie deja cunoscut: afaceri, turism sau tranzit.

Dacă accesul în Statele Unite se face pe calea aerului sau a apei, persoana trebuie să dețină un bilet de întoarcere sau de continuare a călătoriei.

Dacă deplasarea se face în baza unui bilet electronic, persoana trebuie să aibă asupra sa o copie a itinerarului pe care să o prezinte inspectorului de imigrări.

Persoanele care călătoresc cu bilete de continuare a călătoriei și a căror destinație finală este Mexic, Canada, Bermuda sau Caraibe trebuie să fie rezidenți legali ai teritoriilor respective.

Intrarea în Statele Unite trebuie să aibă loc la bordul unei linii aeriene sau maritime care a agreat participarea la program.

Dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale terestră din Canada sau Mexic, cerințele privind documentele sunt aceleași, cu excepția faptului că nu se impune obligativitatea deținerii unui bilet de întoarcere şi a folosirii unui transportator semnatar al programului.

Călătorii prin Visa Waiver trebuie să demonstreze în fața inspectorului că dețin suficiente fonduri pentru a se întreține pe durata șederii în Statele Unite și pentru a putea părăsi teritoriului Statelor Unite.