Părinții vaccinați care au copii mai mari de 7 ani diagnosticați cu COVID nu pot primi concediu plătit

328

Părinții vaccinați ai copiilor cu vârsta peste șapte ani, care se infectează cu noul coronavirus și sunt imunizați nu pot primi concediu plătit, deoarece legea nu permite acest lucru.

Situație absurdă pentru părinții imunizați care au copii cu vârsta de peste șapte ani și care se infectează cu COVID-19. Aceștia nu au dreptul de a primi concediu plătit, potrivit legii.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis că modificarea poate fi făcută prin ordonanță de urgență dată de guvern, însă un guvern interimar așa cum este în prezent nu poate adopta astfel de acte normative.

Varianta ar fi ca modificarea legislativă să fie făcută în Parlament, unde astfel de proceduri durează destul de mult.

„Vorbim despre părinții copiilor confirmați pozitiv și care au vârstă mai mare de 7 ani, care, dacă sunt vaccinați, nu vor intra în izolare. Avem o schimbare de paradigmă – contacții persoanelor confirmate pozitiv, conform legislației anterioare, trebuiau să intre în carantină și beneficiau de concediu de carantină. După modificările metodologice, aceste persoane care sunt vaccinate nu vor intra în carantină. În această situație, un copil care se infectează și se îmbolnăvește, va fi izolat la domiciliu, iar părinții nu vor fi carantinați”, a explicat Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie.

„Pentru noi, medicii de familie, singura soluție pentru a da concediu medical acestor părinți pentru a sta acasă cu copilul se limitează la copiii cu vârstă mai mică de 7 ani, situație în care vor putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului bolnav până la 7 ani sau a copilului cu handicap dacă are sub 18 ani. În situația copiilor cu vârstă mai mare de 7 ani și n-au certificat de handicap, copiii sau părinții nu vor beneficia de certificat medical dacă sunt vaccinați”, mai spune președintele Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie.

Dumitra a precizat însă că părinții vaccinați cu copil infectat cu COVID, care dezvoltă simptome și sună la ambulanță pentru a fi testați, pot primit concediu pentru perioada de carantină în care așteaptă venirea ambulanței și rezultatul testului PCR.

„Pentru acele zile cât așteaptă ambulanța sau rezultatul testului pot primi concediu de carantină”, a spus Gindrovel Dumitra, răspunzând unei întrebări în acest sens