Certificatul verde la locul de muncă a fost respins în Senat

881

Plenul Senatului a dezbătut, astăzi, propunerea legislativă PNL-UDMR, care prevede că personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Legea a fost respinsă, dar urmează să ajungă în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Plenul Senatului a respins obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. Parlamentarii AUR și PSD au votat împotrivă.

La votul în Senat, certificatul verde a fost respins cu 67 de voturi ”pentru” și 60 de voturi ”împotrivă”.

Pentru a fi aprobat, trebuia să obțină 69 de voturi ”pentru”.

În momentul de față, proiectul trebuie redepus, acesta nu mai poate continua procesul legislativ.

Cei de la PNL, UDMR și USR sperau ca proiectul să treacă.

Câștig de cauză au avut senatorii PSD, care au spus de la început că acest proiect ar trebui respins pentru că îi discriminează pe medici.

Comisia Juridică a aprobat introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă, pentru angajații de la stat. Proiectul de act normativ va ajunge mâine în Parlament pentru a fi votat.

Certificatul verde va fi obligatoriu pe perioada stării de alertă. Decizia intră în vigoare la 25 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19