Tratament cu anticorpi monoclonali, disponibil și la spitalele Slatina și Caracal

475

Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru pacienţii cu forme mai puţin severe de COVID-19 este disponibil de azi și la două uniăți medicale din județul Olt, cărora le-au fost repartizate o parte dintre fiolele donate de statul italian țării noastre. Pentru început, doar câteva zeci de pacienți vor putea beneficia de acest tratament care durează circa două ore, după care pacientul poate pleca acasă.

Ministerul Sănătății a finalizat ieri repartiția dozelor de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2. Este vorba despre cele 5206 fiole de anticorpi monoclonali donate de statul italian ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco.

Fiolele vor ajunge în 134 unități sanitare cu paturi pentru tratarea unui număr de 2603 pacienți. Printre unitățile medicale beneficiare ce vor încerca tratamentul se numără și cele din municipiile Oltului. Astfel,  Spitalului Județean de Urgență Slatina și Spitalului Municipal Caracal le-au fost repartizate câte 20 de doze. Potrivit ministerului de resort, repartizarea a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare.

Eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.

,,Studiile clinice arată că aceşti anticorpi monoclonali sunt foarte eficienţi, acesta este studiul clinic pe care îl avem. (…) Este un medicament intravenos care se administrează în spitale. 50 de minute, cam atât durează administrarea, după care o oră mai e ţinut pacientul, după care poate pleca acasă. Este un sistem de protecţie care din toate studiile clinice are o eficienţă foarte ridicată”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Autoritățile au anunțat că şi alte state au promis că vor trimite acest tratament  României , următoarele doze fiind așteptate săptămâna viitoare.