Consultări la Cotroceni, azi, pentru formarea noului Guvern

50

Preşedintele Klaus Iohannis are astăzi, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru formarea noului Guvern, după ce Executivul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. Consultările de azi ar putea reprezenta un prim pas pentru ieșirea din criza politică în care se află România de mai bine de o lună.

Criza politică în care se află țara noastră a izbucnit după ce ministrul justiției, Stelian Ion, a fost remaniat în mod neașteptat de premier, la 1 septembrie. Câteva zile mai târziu, în semn de protest, toți miniștrii USR și-au prezentat demisiile și au ieșit din guvern.

Ca urmare a destrămării coaliției de guvernare, cabinetul Cîtu a fost demis săptămâna trecută în Parlament în urma unei moțiuni de cenzură depusă de Partidul Social Democrat.

Astăzi, la mai bine de o lună în care țara a fost condusă de un guvern interimar, partidele parlamentare vin în fața președintelui Iohannis cu propuneri lor pentru ieșirea din criză.

Potrivit procedurii, în urma consultărilor, președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier. Acesta are 10 zile să meargă în Parlament cu echipa și programul de guvernare, pentru a cere un vot de încredere.

La finalul consultărilor de astăzi, care încep la prânz, șeful statului ar putea ieși, teoretic, cu numele unui nou premier. Sunt patru variante pe masă:

  • guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD
  • refacerea coaliției, deci un guvern PNL-USR-UDMR
  • un guvern PSD-PNL-UDMR
  • un guvern tehnocrat

Cel mai probabil, însă, va exista și o a doua rundă de consultări la Cotroceni. Această primă discuție cu partidele pare să aibă mai degrabă un rol de tatonare a terenului politic și probabil nu va avea o concluzie. Este posibil ca șeful statului să le dea partidelor un răgaz pentru negocieri până să convoce noi consultări.